Privatni kupci imaju novog favorita – Kiju Stonic
Auto klub, siječanj 2021.

Na valu prodajne akcije poziciju najprodavanijeg auta privatnim osobama u Hrvatskoj osvojila je, pomalo iznenađujuće, Kia Stonic.
Kija je jedina marka kojoj je prodaja u 2020. rasla
 

3.2.2021

Kod privatnih kupaca isplivao je još jedan zanimljiv moment: Kia Stonic je nakon četiri godine kraljevanja Suzuki Vitare skinula s trona japanskog konkurenta!

Za mnoge je to iznenađenje, ali priča ima konkretnu pozadinu: Stonic je isplivao na površinu na valu velike prodajne akcije sniženja cijena i čišćenja zaliha (još uvijek traje, početna verzija košta 105 tisuća kuna) dok Vitara plaća ceh uvođenju mildhibridne tehnologije u turbomotore i posljedično tomu dosta više cijene nego u vrijeme najveće popularnosti s atmosferskim motorima.
 

Stonic je novi miljenik građana
Četiri godine zaredom držala je Suzuki Vitara titulu najprodavanijeg modela privatnim kupcima, no 2020. je potisnuta u drugi plan. Novi miljenik je Kia Stonic, a smjena na vrhu ima svoju pozadinu. Prvenstveno financijsku, za prosječnog hrvatskog kupca najčešće i odlučujuću.

Ukratko, Stonic je pojeftinio, a Vitara poskupjela. Pozadina svega je s jedne strane akcijsko sniženje cijena Kije tijekom koje Stonic starta već na 104.990 kuna (1.2/84 KS), a s druge uvođenje blagohibridne tehnologije u napredniju i opremljeniju Vitaru, što je utjecalo na cijenu. Naime, početna verzija (1.4 T/129 KS) košta 130.545 kuna.

Kome moderna tehnologija ne znači puno ili čak zazire od nje i pritom ne pati na snagu, jeftiniji i zgodan crossoverski, blago povišeni Stonic sa 7 godina garancije, logičan je izbor.

Među prvih deset čak je šest SUV-ova ili crossovera, a kad su u pitanju brendovi, Volkswagen i Škoda ostaju omiljen izbor. I ovdje treba istaknuti Kiju, koja je u finalu skočila na treće mjesto, najbolje otkako je prisutna na hrvatskom tržištu. Jedina je marka kojoj je prodaja rasla!
Prijavite se na test vožnju.

Za gledanje originalnog članka, molimo, prenesite pdf datoteku.