Unaprijeđeni Kia Stinger u Europi do kraja godine

Novi dizajnerski paket za Kijinu gran turismo fastback sportsku limuzinu
Osvježena vanjština, novi materijali i tehnologije u unutrašnjosti
3,3-litreni T-GDi benzinski motor – s najbržim ubrzanjem u povijesti Kije u Europi
Nove asistencijske tehnologije (ADAS) kao pomoć vozaču i za zaštitu putnika
Stinger do kraja godine stiže u Europu – dolazi s najdužim europskim jamstvom

29.9.2020

Kia je nedavno predstavila podatke o unaprijeđenom Stingeru koji će se prodavati u Europi. Kijina prestižna fastback sportska limuzina sada donosi osvježen dizajn s kojim će učvrstiti svoj gran turismo karakter, dok je ujedno dobila mnoštvo novih tehnologija i sigurnosnih unaprjeđenja.

“Stinger i dalje postavlja nove standarde u Kiji i još uvijek je automobil, fokusiran na užitak u vožnji i pritom će i na dugim relacijama vozaču nuditi udobnost i stil,” rekao je Emilio Herrera, izvršni direktor u Kia Motors Europe. “Unaprijeđeni model nastao je na osnovi Stingerovog dobro prihvaćenog grand touring karaktera, s osvježenim dizajnom, novim tehnologijama i većom upotrebljivošću, što će povećati njegovu privlačnost u Europi.”

Stinger do kraja godine stiže u Europu – dolazi s najdužim europskim jamstvom
Od početka prodaje u Europi 2017. godine prodano je oko 10.000 primjeraka Stingera. Prodaja unaprijeđenog modela u nekim europskim zemljama počinje do kraja godine, dok u ostale zemlje stiže početkom 2021. godine. Kao i svi ostali modeli Kia i Stinger standardno nudi tvorničko 7-godišnje jamstvo koje vrijedi za cijelo vozilo (odn. do 150.000 kilometara, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

Osvježena vanjština, novi materijali i tehnologije u unutrašnjosti
Unaprijeđeni Stinger donosi osvježenu vanjštinu i rješenja koja uljepšavaju izgled te poboljšavaju kvalitetu, dok vlasnicima istovremeno nude više mogućnosti izbora boja i materijala. Promijenjena kabina potvrđuje Stingerove brojne adute.

Sprijeda je Stingerova maska (tzv. 'tigrov nos'), smještena između novih LED prednjih svjetala. Novi dizajn i dnevna LED svjetla daju vozilu high-tech izgled, s oštrim linijama usmjerenim naprijed. Stražnja svjetla vizualno šire vozilo i kreiraju prepoznatljiv svjetlosni pečat, koji igra ulogu suptilnog spojlera, smještenog na prtljažnim vratima. Novi pokazivači smjera sastavljeni od 10 LED svjetala uokvireni su u mrežu koja je dizajnerima poslužila kao inspiracija iz moto sportu i podsjeća na kariranu zastavicu.

Novi 19-inčni aluminijski naplatci karakteristični su zbog svog zapletenog geometrijskog dizajna koji naglašava sportsku, grand tourer prirodu vozila. Stinger je po prvi puta dobio zelenu boju karoserije (Ascot Green).

U unutrašnjosti, kabina je ostala nepromijenjena, ali sa suptilnim vizualnim izmjenama i kvalitetnijim materijalima koji dočaravaju luksuzno ozračje. Promjene uključuju i metalik umetke na upravljačkom obruču i kromirane rubove instrument ploče. Unutarnje ogledalo sada je bez okvira, što kreira moderan izgled i poboljšava vidljivost unatrag.

Ovisno o opremi vozila armaturna ploča i vrata mogu imati nove kontrastne šavove, dok središnja konzola može imati umetke od aluminija. Armaturna ploča donosi Kijin infotainment sustav s 10,25-ičnim zaslonom na dodir i navigacijskim sustavom, koji je uokviren sjajnom crnom bojom. Nova ambijentalna rasvjeta nudi mogućnost izbora između čak 64 boja, čime vozaču omogućava da suptilnom rasvjetom kreira svoj karakter kabine.

Stinger će europskim kupcima biti raspoloživ s Nappa kožnim tapeciranjem crne (Saturn Black) ili (opcija) crvene boje. Prvi put u ponudi je i presvlaka od meke kože i to crne boje (Saturn Black) s kontrastnim crvenim šavovima i crvenim sigurnosnim pojasevima.

3,3-litreni T-GDi benzinski motor – s najbržim ubrzanjem u povijesti Kije u Europi
Podaci o prodaji Stingera u tri godine razotkrivaju da se većina kupaca upravo odlučila za ovaj najsnažniji, 3,3-litreni T-GDi 6-cilindrični benzinski motor.

Unaprijeđeni Stinger bit će raspoloživ isključivo s ovim motorom visokih perforrmansi koji pruža trenutno ubrzanje i brz odaziv na vozačeve inpute, dok ujedno nudi prefinjeno grand touring iskustvo koje je idealno za duge vožnje.

Najsnažniji i ujedno jedini motor u Stingerovoj ponudi u Europi (u ponudi više nema 2.0 T-GDI benzinskog i 2.0 CRDi dizelskog motora), 3,3-litreni T-GDI twin-turbo 6-cilindraš iz Kijine motorne obitelji Lambda ostaje nepromijenjen. Može se pohvaliti najvećom snagom od 370 KS pri 6.000 okr./min i okretnim momentom od 510 Nm u rasponu od 1.300 do 4.500 okr./min. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 4,9 sekundi, što znači da je Stinger sa 3,3-litrenim T-GDi motorom model Kije s najbržim ubrzanjem koje je ikad bilo raspoloživo u Europi.

Ovaj motor standardno je raspoloživ u kombinaciji s uglađenim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem koji je odlično usklađen sa Stingerovim gran turismo karakterom i pogonom na sva četiri kotača.

Novi široki zaslon na dodir i digitalni zaslon između mjerača
U središtu Stingerove osvježene kabine je unaprijeđeni zaslon na dodir s infotainment sustavom koji s novom funkcionalnošću zadovoljava visoka očekivanja kupaca.

Najsuvremenije infotainment tehnologije na 10,25-inčnom zaslonu
Unaprijeđeni Stinger od sada će standardno nuditi novi 10,25-inčni zaslon na dodir. Bluetooth multipovezanost korisnicima omogućava istovremenu povezanost dva uređaja – jednog za telefoniranje bez ruku i upotrebu multimedija, a drugog samo za upotrebu medija. Napredni prilagodljivi i djeljivi zaslon korisnicima omogućava istovremeno upravljanje ili praćenje različitih funkcija vozila. Sustav standardno nudi upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto, s glasovnim upravljanjem većine funkcija, kao što su npr. grijanje i hlađenje, audio uređaj i navigacija.

Unaprijeđeni model donosi 7-inčni digitalni zaslon visoke rezolucije koji se nalazi na instrument ploči. Zaslon u boji živahne grafike za različite načine vožnje vozaču među mjeračima nudi kristalno čiste informacije.

Unaprijeđeni Stinger također donosi daljinsko paljenje motora, koje omogućava paljenje motora pomoću gumba na pametnom ključu.


Nove asistencijske tehnologije (ADAS) kao pomoć vozaču i za zaštitu putnika
Unaprijeđeni Kia Stinger ima identične asistencijske sustave ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) kao prije, a dobio je još nekoliko novih pomagala i unaprjeđenja koja pružaju još bolju zaštitu vozaču, suputnicima i ostalim sudionicima u prometu.

Ovisno o tržištu i opremi vozila, Stingerov ADAS ima sljedeće unaprijeđene funkcije:
•    sustav za sprječavanje naleta sprijeda (FCA) koji kod dolaska na raskrižje prepoznavanjem dolazećeg prometa na drugoj strani ceste nudi zaštitu; pored toga nudi i veću zaštitu zbog prepoznavanja vozila, pješaka i biciklista,
•    sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA) sada može prepoznati rub ceste i crte na cesti te upozorava vozača prilikom napuštanja vozne trake bez upotrebe pokazivača smjera,
•    sustav za pomoć kod sprječavanja sudara u mrtvom kutu (BCA) predstavlja nadgradnju postojećeg sustava za upozoravanje na vozila u mrtvom kutu (BCW); umjesto jednostavnog upozoravanja vozača na vozila na susjednoj traci na autocesti BCA kočenjem pomaže vozačima izbjeći eventualni sudar,
•    u Europi će unaprijeđeni Stinger sada nuditi inteligentnu asistenciju kod ograničenja brzine (ISLA) koja se temelji na prepoznavanju prometnih znakova,
•    upozoravanje vozača na dekoncentriranost (DAW) dobilo je unaprijeđeno djelovanje i to do brzine do 210 km/h, a vozača također upozorava ako ne reagira na vozilo ispred koje se zaustavilo,
•    radarski tempomat koji se temelji na navigaciji (NSCC) pomaže vozaču na krivudavim dijelovima autoceste jer prije krivine automatski smanjuje brzinu vozila na odgovarajuću razinu; kada vozilo izlazi iz krivine sustav vraća na prijašnju brzinu,
•    sustav za pomoć kod izbjegavanja sudara kod vožnje unatrag (RCCA) sada pomaže kod sprječavanja sudara s vozilima koja prolaze kroz njegovu putanju (prijašnji sustav samo je upozoravao vozača).

Sljedeće nove ADAS tehnologije po prvi put su raspoložive kod Stingera:
•    sustav Safe Exit Warning (SEW) prepoznaje vozila koja dolaze iza ili s boka Stingera kada je parkiran ili zaustavljen te zvučno i vizualno upozorava putnike ako pokušavaju otvoriti vrata,
•    Kijina najnovija tehnologija praćenja mrtvih kutova (BVM - Blind-Spot View Monitor) djeluje kao vozačev ‘drugi par očiju’ jer eliminira vozačeve mrtve kutove na lijevoj i na desnoj strani; na digitalnom zaslonu Supervision na instrument ploči visoke rezolucije prikazuje događanje ako vozač pokazuje promjenu vozne trake na kojoj je vozilo u njegovom mrtvom kutu; video se prikazuje pomoću diskretnih širokokutnih leća koje su skrivene ispod kućišta bočnih ogledala, a koje vozačima omogućavaju širi pregled u mrtvom kutu,
•    Lane Following Assist (LFA) održava vozilo na sredini vozne trake,
•    Highway Driving Assist (HDA) održava siguran razmak do vozila ispred na autocesti, a ujedno održava vozilo na sredini vozne trake i na krivudavim cestama,
•    Rear Occupant Alert (ROA) vozača upozorava ako izlazi iz vozila, a na stražnjim sjedalima ostavi dijete ili kućnog ljubimca.

Kia. Prva za ljude.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Tvrtka utemeljena 1944. godine proizvede oko 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 51.000 ljudi, godišnje prihode od 47 milijardi USD i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2019 J. D.  Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvoditeljča automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i UEFA Europa League, najvećeg klupskog natjecanja na svijetu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan tvrtke »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

 

Sve Kompaktna SUV Sportski EV / Hibridi Karavani