Kijina platforma E-GMP za električna vozila

Platforma E-GMP je prva platforma za el. vozila sljedeće generacije
Dizajn optimizira voznu dinamiku i sigurnost te maksimizira prostranost kabine
Učinkovit i potentan sustav PE umjesto sustava s ICE-om
Integrirani električni sustav - prvi u svijetu - uključuje više napona punjenja (400V / 800V) i dvosmjerno punjenje
S platformom E-GMP do preko km dometa, 80% baterije za 18 minuta, 100 km za samo 5 minuta punjenja

2.12.2020

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG) predstavila je novu platformu namijenjenu isključivo električnim vozilima (EV), koju zovu električna globalna modularna platforma (E-GMP - Electric-Global Modular Platform). Platforma razotkrivena na jučerašnjem online događaju ‘E-GMP Digital Discovery’ služit će kao centralna tehnologija za sljedeću generaciju električnih vozila marki Kia, Genesis i Hyundai.

Od 2021. godine platforma E-GMP bit će temelj novih baterijskih električnih vozila (BEV), kada će između ostalog biti predstavljen sportski model Kia CV i još nekoliko drugih modela ovog koncerna.

E-GMP, koji je nastao isključivo za baterijska električna vozila, nudi različite prednosti u odnosu na postojeće platforme namijenjene ugradnji motora s unutarnjim izgaranjem. Prednosti uključuju poboljšane performanse, bolju voznu dinamiku, duži domet i više prostora za putnike i njihovu prtljagu.

“E-GMP je tehnološka prijelomnica za buduću eru EV-ova i označava dolazak sljedeće generacije električnih modela naše automobilske grupacije. To je vrhunac dugogodišnjih napora na području istraživanja i razvoja koji donosi najnovije tehnologije,” rekao je Fayez Abdul Rahman, viši potpredsjednik razvoja i voditelj centra za razvoj konstrukcije vozila u grupaciji Hyundai-Kia.

E-GMP s modularizacijom i standardizacijom pojednostavljuje proizvodnju, jer dozvoljava brz  i prilagodljiv razvoj modela koji se temelji na konstrukciji primjerenoj u većini automobilskih razreda, kao što su npr. limuzine i sportski terenci različitih dimenzija. Model visokih performansi ubrzavat će od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekunde, dok će njegova maksimalna brzina iznositi čak 260 km/h.

Dizajn optimizira voznu dinamiku i sigurnost te maksimizira prostranost kabine
E-GMP je stvoren da nudi udobnost u vožnji i stabilnost pri visokim brzinama. To pruža zahvaljujući optimalnoj distribuciji mase između prednje i stražnje osovine, kao i zbog novih snažnih elektro motora, stražnjeg ovjesa s pet vodilica i kao prvi na svijetu s integriranom pogonskom osovinom (IDA - Integrated Drive Axle). Platforma jamči sigurnost baterije pomoću zaštitne potporne konstrukcije napravljene od vrlo čvrstog čelika i inovativne konstrukcije koja u slučaju sudara apsorbira energiju. Jačanjem strukture dijela za potporu opterećenja smještenog ispred armaturne ploče, inženjeri su smanjili energiju sudara električnog sustava i baterije. Struktura distribucije opterećenja A stupa sprječava i deformaciju suvozačeve ćelije.

Pored toga E-GMP zbog dugog međuosovinskog razmaka te kratkog prednjeg i stražnjeg prevjesa maksimalno iskorištava prostor u kabini. S baterijskim sklopom smještenim ispod dna kabine E-GMP omogućava ravno dno kabine. To putnicima nudi više prostora za noge, dok ujedno nudi i različite položaje prednjih i stražnjih sjedala.

Sam baterijski sklop postavljen između prednje i stražnje osovine spadat će među energijski najgušće ikada proizvedene za serijski model u grupaciji Hyundai-Kia. Na tome se može zahvaliti poboljšanom hlađenju što je rezultat nove odvojene konstrukcije bloka za hlađenje, zbog čega je baterijski sklop kompaktniji. S energijskom gustoćom poboljšanom za oko 10 % u usporedbi s postojećom tehnologijom za EV-ove, baterijski su sklopovi lakši, a mogu se postaviti niže na karoseriji i omogućavaju više prostora.

Učinkovit i potentan sustav PE umjesto sustava s ICE-om
E-GMP-ov kompaktan novi sustav PE (Power Electric), koji će zamijenit uobičajeni sustav s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE),  sastoji se od snažnog elektro motora, EV mjenjača i invertera. To pruža izuzetne mogućnosti s povećanjem najveće brzine vozila od 30 do 70 posto u odnosu na postojeće elektro motore. Pored toga standardizirani baterijski modul napravljen je da nudi performanse odgovarajuće za pojedini automobilski razred, s ciljem dostizanja maksimalno dugog dometa ili za zadovoljavanje potreba kupaca.

Inverterski modul za napajanje, koji koristi silikonske karbidne poluvodiče (SIC), kontrolira elektro motor. Ovaj elektro motor može poboljšati učinkovitost za oko 2-3 posto što znači da vozilo može imati do 5 posto duži domet s istom potrošnjom energije.

Kupci će moći birati između stražnjeg i 4x4 pogona. Modeli s potonjim imat će i mogućnost dodatnog elektro motora. Sustav 4x4 pogona između ostalog uključuje isključivanje EV mjenjača, koji može kontrolirati vezu elektro motora i kotača, ali i preklapa između pogona na dva i četiri kotača s ciljem smanjenja potrošnje energije ili performansi, ovisno o voznim uvjetima.

Sva vozila s E-GMP platformom koristit će standardizirani tip 1 modula baterije. Ovaj modul sastavljen je od standardnih ćelija u obliku vrećica koje se mogu pakirati v različitim količinama ovisno o potrebama pojedinog modela vozila.

Integrirani električni sustav - prvi u svijetu - uključuje više napona punjenja (400V / 800V) i dvosmjerno punjenje
Većina postojećih električnih vozila i većina brzih punionica omogućava vozilima s 400-voltnim sustavom punjenje sa snagom 50kW~150kW. Razvoj 800-voltne infrastrukture s punjenjem do 350kW postupno će omogućavat još i brže punjenje.

Sukladno ovom trendu, grupacija Hyundai-Kia postala je strateški partner i suvlasnik vodeće europske mreže brzih punionica IONITY. Mreža IONITY ima uz europske autoceste 298 snažnih stanica za punjenje (HPC - high-power charging), koje imaju snagu punjenja do 350 kW. Tvrtka do 2022. godine namjerava povećat broj HPC punionica na 400, dok su trenutno u izgradnji 53 postaje.

 

 

Grupacija Hyundai-Kia će kao prva u svijetu lansiranjem platforme E-GMP uvesti sustav brzog punjenja s više snaga napona, jer omogućava upotrebu punionica napona 800V i 400V bez ikakvih dodatnih komponenti ili adaptera.

S platformom E-GMP do preko 500 km dometa, 80% baterije za 18 minuta punjenja, više od 100 km sa samo 5 minuta
BEV na E-GMP platformi imat će domet preko 500 km s jednim punjenjem u WLTP ciklusu. Za 80-postotnu napunjenost baterije bit će dovoljno tek 18 minuta, dok će za 100 kilometara dometa trebati samo 5 minuta punjenja.

Za razliku od prethodnih električnih vozila koja se mogu puniti samo jednosmjerno, platforma E-GMP je fleksibilnija. Nova integrirana upravljačka jedinica za punjenje (ICCU – Integrated Charging Control Unit) omogućava funkciju vehicle-to-load (V2L), koja može dodatno isprazniti bateriju vozila za potrebe drugog električnog potrošača (110/220V) bilo gdje.

Sustav čak može puniti drugo električno vozilo. Nova funkcija V2L pruža do 3,5 kW snage i omogućava upotrebu srednje velikog klima uređaja i 55-inčnog televizora do 24 sata.

Do 2025. čak 23 električna modela; Grupacija će godišnje prodati milijun EV-ova
Platforma E-GMP će Grupaciji pomoći u realizaciji plana da do 2025. godine lansira čak 23 BEV modela, a širom svijeta će po predviđanjima ukupno prodati više od milijun BEV-ova.

Do 2025. svaka peta Kia električna, do 2027. sedam isključivo električnih vozila Kia
U Kia Motors trenutno se provodi transformacija u eru elektrifikacije koja se temelji na Planu S – srednjoročnoj i dugoročnoj strategiji. U rujnu ove godine ovaj najstariji korejski proizvođač automobila najavio je da će do 2025. godine udio baterijskih električnih vozila kod njih iznositi 20 posto, a do 2027. će predstaviti 7 isključivo električnih modela.
Kia. Prva za ljude.


***

Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Tvrtka utemeljena 1944. godine proizvede oko 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 51.000 ljudi, godišnje prihode od 47 milijardi USD i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2019 J. D.  Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvoditeljča automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i UEFA Europa League, najvećeg klupskog natjecanja na svijetu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan tvrtke »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.