Kia će testirati nove sustave upozoravanja za unaprijeđenje sigurnosti u prometu

Projekt SPS koristit će podatke uživo za upozoravanje vozača na opasnost i vozila hitnih službi koja se približavaju

12.7.2022

Kia razvija i ocjenjuje napredne nove sustave upozoravanja koji će vozače upozoravati na opasnost u vožnji obradom podataka uživo, a to gradi na svom postojećem zbiru funkcija za upozoravanje vozača. Testiranje je dio projekta Safety Priority Services (SPS), sheme koju je pokrenula nizozemska vlada i namijenjena je unaprjeđenju sigurnosti u cestovnom prometu još prije novih propisa EU koji bi trebali stupiti na snagu 2025. godine.

Kia u suradnji sa sestrinskim Hyundaijem i tvrtkama TomTom, ANWB, Inrix i Be-Mobile istražuje mogućnosti za upozoravanje na dolazeća vozila hitnih službi. Budući da brojni vozači, kada čuju sirenu, nisu sigurni iz kojeg smjera dolaze ta vozila novi sustav upozoravanja pokazat će vrstu vozila spasilačke službe i smjer odakle se približava. Nova funkcija isprva će djelovati samo kod vozila hitne medicinske pomoći, a nakon toga će dodati i druga vozila spasilačkih službi.

Tehnologija se temelji na Kijinim postojećim funkcijama upozoravanja kao što su npr. prepreke na cesti, nesreće i izvanredni vremenski uvjeti
Kia također želi razviti upozorenja koja vozače mogu upozoriti na dodatne svakodnevne opasnosti, uključujući i neočekivane i potencijalno opasne situacije. Sustav bi vozače trebao upozoravati na vozila koja se približavaju, voze u pogrešnom smjeru, zatvorene trake i dolazeće prometne zastoje koje mogu previdjeti. To bi trebalo povećati broj upozorenja koja su već raspoloživa preko infotainment sustava vozila Kia – na primjer za prepreke na cesti, radove na cesti, nesreće i očekivane izvanredne vremenske neprilike.

Upozorenja će biti uključena u postojeće sustave u vozilima
Dok se o detaljnijim mjerilima tek treba dogovoriti s nizozemskom vladom, Kia će raditi na tome da dodatna upozorenja uključi u postojeći informacijsko-zabavni sustav svojih vozila kako bi izbjegla nepotrebno odvlačenje pažnje vozača pomoću zvučnih, vizualnih i taktilnih upozorenja. Upozorenja neće zahtijevati nikakav unos, što jamči da će vozači i dalje držati ruke na upravljaču. Tijekom testiranja Kia će pružati povratne informacije o kvaliteti podataka nizozemske centralne baze prometnih podataka (NDW) kako bi ih po potrebi unaprijedili.

Potpredsjednik proizvoda i marketinga u Kia Europe Sjoerd Knipping rekao je: »Uvijek tražimo načine za poboljšanje sigurnosti vozila za naše klijente i druge sudionike u prometu razvojem najnovijih visokotehnoloških funkcija aktivne sigurnosti. U projektu Safety Priority Services u kojemu sudjelujemo veselimo se razvoju novih inovativnih sustava upozoravanja čime će vožnja u Europi biti još sigurnija.«

Mark Harbers, nizozemski ministar infrastrukture i upravljanja vodom, rekao je: "98% vozača sada tijekom vožnje koristi digitalne informacije. Pored toga pilot projekti pokazuju da pružanje upozorenja tijekom vožnje pozitivno utječe na sigurnost u cestovnom prometu. S radošću prihvaćam ovakav razvoj, djelomično i zbog toga što npr. vozači automobila i kamiona ukazuju da cijene takva upozorenja i sve se više na njih oslanjanju. Stoga sada surađujemo sa šest organizacija. Pobrinut ćemo se da će vozačima pružati prave informacije."

Trogodišnje testiranje brže od zakonodavstva EU čiji propisi stupaju na snagu 2025.
Projekt SPS trajat će tri godine, kao priprema na očekivano novo europsko zakonodavstvo na području upozorenja koje bi s novim propisima trebalo stupiti na snagu 2025. godine.
 

Posljednje vijesti