Auto Bild usporedni test: Kia XCeed 1.4 TGDI (103 kW) vs VW T-roc 1.5 TSI (110 kW)

Je li Kia konačno zbacila VW s trona?

15.11.2019

Coupe, crossover ili SUV? Novi Kia XCeed kombinacija je svega navedenog. U prvom usporednom testu kompariran je s vrlo sličnim VW T-Rocom. Uzbuđenje je zagarantirano!

KIA TO MOŽE! Naposljetku, Ceed je pobijedio Golfa u usporednom testu u kompaktnom razredu, a to nije mnogima pošlo za rukom.
Šanse da se taj uspjeh ponovi nisu loše, dapače. Tehnologija u novom XCeedu dolazi iz Ceeda, a u T-Rocu od Golfa – MQB platforma. Čak su i motori jednaki kao u prethodnom testu: 1.4l T-GDI u Kiji i 1.5l TSI u VW-u. Osim toga, T-Roc je već dvije godine star … što je jasno vidljivo čim ih pogledate.

U usporedbi s XCeedom, T-Roc izgleda pitomo i nespektakularno. S druge strane, Kia je oku ugodna, posebno u živahnoj žutoj boji kao što je to naš testni auto. S užom prednjom rešetkom i duljim poklopcem od Ceeda, par plastičnih dijelova naokolo i kupeovskom padajućom linijom krova izgleda izvrsno.

Dizajneri su se poigrali i s opremom u unutrašnjosti. Kokpit izgleda svježe i čisto, s visokokvalitetnim površinama mekim na dodir, dok VW odlikuju velike površine od tvrde plastike.

Kia XCeed je prva Kia ikad s digitalnom instrumentnom pločom (12,3'') i prekrasnim grafikama. Novi 10, 25'' zaslon na dodir za navigacijski i multimedijski sustav dio su standardne opreme u Stream opremi izdanju.

Stream oprema također uključuje udobna sjedala s upadljivim šavovima. Sjedeći položaj je 3,5 cm viši nego u Ceedu, ali opet ne previsoko kao u klasičnom SUV-u. Udobna razina negdje između.
Straga je gotovo jednako udobno, a jastuci sjedala su mekani. Dovoljno je ugodnog prostora za duge noge. A oni koji možda očekuju bolju kvalitetu u VW-u odnosu na Kiju - ta su vremena prošla. Naravno, VW je dobro izgrađen, ali takva je i Kia. A čini se da je u Kijine detalje uloženo više truda.

Testni XCeed pokreće 1,4 l motor sa 140 KS. Motor si dopušta malo turbo oklijevanje od sekunde, ali potom savršeno snažno vuče. Dugo ostaje tih, malo šuška u srednjim okretajima, a njegov zvuk jača pri višim okretajima.

Kia je Xceed je podešen da se vozi neutralno. Ovjes mu je prilično dobar, a reagira samo na grube neravnine. Uz izravan upravljač, lako je upravljati, a i agilniji je od VW-ovog. Pohvalimo i kočioni put s hladnim kočnicama od 35,7 m, koji je 1,6 m kraći od kočionog puta VW.

Kia pobjeđuje. Ponovno.

Zaključak
Kia je ponovno uspjela. I pobijedila VW. Kia je odnijela pobjedu i sa XCeedom je pronašla novi, zanimljivi format.

Poredak
1. mjesto: KIA XCEED 1.4 T-GDI (527 bodova): XCeed izgleda izvrsno, ima razumnu količinu prostora i živahan motor. Praktična je za vožnju i izvrsno opremljena. A također ima i poznato 7-godišnje jamstvo.

Isprobajte Kia XCeed!

Za gledanje izvornog članka, molimo, prenesite pdf datoteku.

 

Posljednje vijesti