Unaprijeđeni Kia Stinger - više tehnologije, snage i sigurnosti

Na europske ceste Stinger dolazi do kraja godine

31.8.2020

Kia je upravo predstavila nešto više podataka o unaprijeđenom Stingeru iz kojih je vidljivo da je ova sportska limuzina doživjela osjetna poboljšanja s kojima je učvrstila svoj gran turismo karakter.

Pored osvježenog dizajna je unaprijeđeni Kia Stinger dobio i Kijine najnovije pomoćne i sigurnosne sustave, kao i nekoliko promjena u kabini za više prostora i udobnosti.

“Stinger i dalje postavlja standarde kod Kije, skoro desetljeće od 2011. i prvog predstavljanja konceptnog vozila Kia GT. Još uvijek je Stinger auto fokusiran na užitak u vožnji, koji je sposoban prelaziti velike udaljensoti udobno i sa stilom,” rekao je Thomas Schemera, voditelj odjela za razvoj proizvoda. “Unaprijeđeni model nastao je na Stingerovom renomiranom grand touring karakteru, s osvježenim dizajnom, novim motorima i tehnologijama, kao i većom praktičnošću što će povećati njegovu privlačnost širom svijeta.”

Na europske ceste Stinger dolazi do kraja godine
Unaprijeđeni Kia Stinger ujesen će biti lansiran u Južnoj Koreji, a do kraja godine očekuju ga u ostatku svijeta.

Novi 2,5-litreni T-GDi benzinski motor
Poboljšani Stinger pruža obogaćenu ponudu turbo benzinskih motora, koji se mogu pohvaliti dobrim ubrzanjem i brzim odazivom na vozačeve inpute, dok ujedno nude prefinjeno grand touring iskustvo u dugim vožnjama.

Američki kupci Stingera ekskluzivno će imati u ponudi i novi motor i to ‘Smartstream’ 2.5 T-GDi motor snage 304 KS pri 5.800 okr./min. Najveći okretni moment novog 4-cilindraša od 422 Nm raspoloživ je između 1.650 i 4.000 okretaja na minutu, što znači da vozači lagano održavaju brzinu u svim uvjetima vožnje. Najsnažniji motor u Stingerovoj motornoj ponudi - 3,3-litreni T-GDI twin-turbo 6-cilindraš iz Kijine motorne obitelji Lambda - ostaje neizmijenjen. Može se pohvaliti najvećom snagom od 370 KS pri 6.000 okr./min i okretnim momentom od 510 Nm u rasponu od 1.300 do 4.500 okr./min. 2,0-liteni turbo benzinski 4-cilindrični Theta motor, koji je kod Stingera još od 2017., praktično je nepromijenjen, što znači da je njegova najveća snaga 255 KS pri 6.200 okr./min, dok je najveći okretni moment od 353 Nm između 1.400 i 4.000 okr./min.

Sva tri motora prenose snagu do kotača preko uglađenog 8-stupanjskog automatika, koji je odlično usklađen s gran turismo karakterom.

Novi široki zaslon na dodir i digitalni zaslon među mjeračima
U središtu Stingerove osvježene kabine je unaprijeđeni zaslon na dodir s infotainment sustavom koji s novom funkcionalnošću zadovoljava visoka očekivanja kupaca.

Ovisno od tržištu Stinger će od sada opcijski nuditi novi 10,25-inčni zaslon na dodir. Bluetooth multi-povezivost korisnicima omogućava povezivost dva uređaja istovremeno – jednog za handsfree telefoniranje i upotrebu multimedije, a drugog samo za upotrebu medija. Napredni, fleksibilan i djeljiv zaslon korisnicima omogućava istovremenu kontrolu ili praćenje različitih funkcija vozila. Sustav standardno omogućava upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto, s glasovnim upravljanjem većine funkcija, kao što su npr. grijanje i hlađenje, audio uređaj i navigacija.

Umjesto prijašnjeg 7,0-inčnog sada je tu 8,0-inčni zaslon na dodir, koji omogućava povezivost preko platformi Android Auto i Apple CarPlay.

Vozači ovisno o opremi vozila mogu birati između dvije instrument ploče. Dosadašnji standardni 3,5-inčni mono-TFT zamijenio je 4,2-inčni kolor TFT LCD zaslon, koji vozaču nudi bolju vidljivost i prikazuje širi izbor informacija. Pored toga na raspolaganju je i potpuno digitalni visokorezolucijski 7,0-inčni ‘Supervision’ mjerač – kolor zaslon sa živahnom grafikom za različite načine vožnje koji vozaču nudi kristalno čiste informacije.

Tehnologije koje unaprjeđuju svakidašnju praktičnost
Unaprijeđeni Stinger donosi nova pomagala za povezivost vozila koja povećavaju udobnost svih putnika u vozilu. Ovisno o tržištu i opremljenosti vozila među ove tehnologije spada daljinsko paljenje motora (Remote Engine Start) koje vlasnicima Stingera omogućava daljinsko paljenje motora upotrebom pametnog ključa.

Na određenim tržištima će se pomoću Kijine aplikacije UVO daljinski predaktivirati grijanje i hlađenje sjedala kako bi se prije ulaska u vozilo u kabini napravilo ugodno ozračje i izbjeglo neprijatno sjedenje na vrućem ili hladnom sjedalu.

Nove asistencijske tehnologije (ADAS) kao pomoć vozaču i za zaštitu putnika
Poboljšani Kia Stinger ima iste pomoćne sustave ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) kao prije, a dobio je nekoliko novih pomagala i nadgradnji, koji pružaju još veću zaštitu vozaču, suputnicima i ostalim sudionicima u prometu.

Ovisno o tržištu i opremljenosti vozila, Stingerov ADAS ima sljedeće unaprijeđene funkcije:
•    Sustav za sprječavanje naleta sprijeda (FCA), koji nudi zaštitu tako što kod približavanja raskrižju prepoznaje promet na drugoj strani ceste. Pored toga nudi veću zaštitu i zbog prepoznavanja vozila, pješaka ili biciklista
•    Sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA) sada može prepoznati rub ceste i crte na prometnici kako bi upozorio vozača kod napuštanja vozne trake bez aktiviranja pokazivača smjera
•    Sustav za pomoć pri sprječavanju sudara u mrtvom kutu (BCA) predstavlja nadogradnju postojećeg sustava za upozoravanje na vozila u mrtvom kutu (BCW). Umjesto jednostavnog upozoravanja vozača na vozila na susjednoj traci na autocesti, BCA kočenjem pomaže vozaču pri izbjegavanju eventualnog sudara
•    U Europi će unaprijeđeni Stinger sada nuditi inteligentnu asistenciju kod ograničenja brzine (ISLA), koja se temelji na prepoznavanju prometnih znakova
•    Upozoravanje vozača na dekoncentriranost (DAW) sada je proširio djelovanje i to do brzine od 210 km/h, a i vozača upozorava ako ne reagira na zaustavljanje vozila ispred
•    Na navigaciji djelujući radarski tempomat (NSCC) pomaže vozaču na krivudavim dionicama autoceste tako što prije krivine automatski smanjuje brzinu vozila na odgovarajuću razinu. Nakon što vozilo izađe iz krivine sustav vraća na prvotnu brzinu
•    Sustav za pomoć kod izbjegavanja sudara kod vožnje unatrag (RCCA) sada pomaže kod sprječavanja sudara s vozilima koji se nalaze na njegovoj putanji (prethodni sustav samo je upozoravao vozača)

Sljedeće nove ADAS tehnologije Stinger je dobio po prvi put:
•    Safe Exit Warning (SEW) prepoznaje vozila koja dolaze straga ili s boka Stingera, kada je parkiran ili zaustavljen, a putnike upozorava zvučno i vizualno ako pokušaju otvoriti vrata
•    Kijina najnovija tehnologija praćenja mrtvih kutova (BVM - Blind-Spot View Monitor) djeluje kao ‘drugi par očiju’ za vozača, jer uklanja vozačeve mrtve kutove na lijevoj i desnoj strani. Na digitalnom Supervision zaslonu na instrument tabli u visokoj rezoluciji prikazuje događanje ako vozač najavi promjenu vozne trake na traku na kojoj je vozilo u njegovom mrtvom kutu. Video se prikazuje pomoću diskretno postavljenih širokokutnih leća, koje su skrivene ispod kućišta bočnih ogledala što vozačima omogućava širi pregled u mrtvom kutu
•    Lane Following Assist (LFA) održava vozilo na sredini vozne trake
•    Highway Driving Assist (HDA) održava siguran razmak do vozila ispred na autocesti, dok ujedno održava vozilo na sredini vozne trake i na krivudavim cestama
•    Rear Occupant Alert (ROA) vozača upozorava ako napusti vozilo, a na stražnjim sjedalima ostavi dijete ili kućnog ljubimca  

Kia. Prva za ljude.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Tvrtka utemeljena 1944. godine proizvede oko 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 51.000 ljudi, godišnje prihode od 47 milijardi USD i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2019 J. D.  Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvoditeljča automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i UEFA Europa League, najvećeg klupskog natjecanja na svijetu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan tvrtke »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

Sve Kompaktna SUV Sportski EV / Hibridi Karavani