Novi Kia Sorento sam će parkirati na uskim parkinzima

Jednostavniji pristup vozilu na uskim parkirnim mjestima

25.8.2020

Kia je objavila da će novi Sorento, koji u Europu dolazi najesen, biti opremljen novom funkcijom daljinskog parkiranja (RSPA – Remote Smart Parking Assist). Sustav s upotrebom gumba na pametnom ključu omogućava vozačima pomicanje vozila na uskim parkirnim mjestima.

Sorento 4. generacije će biti prvi model Kije u Europi, koji će nuditi RSPA, što će olakšati parkiranje ovog velikog sportskog terenca na uskim parkirnim mjestima. Tehnologija je osmišljena s ciljem lakšeg izlaženja iz vozila i pristupa vozilu ili kada se vozač i suputnici nađu u situaciji kada je netko parkirao preblizu njihovom vozilu. RSPA u Europi će biti raspoloživ kod dizelskih izvedbi, ovisno o tržištu i opremi.

Sustav RSPA omogućava parkiranje vozila na daljinu pomoću pametnog ključa
Sustav djeluje tako što vozač i suputnici  izlaze iz vozila, dok nakon toga završni dio parkiranja u skladu s danim uputama sustav obavlja sam. Sorenta je moguće pomicati i s parkirnog mjesta, ako zbog nedostatka prostora nije moguće otvoriti vrata. Vozač može pomoću gumba na pametnom ključu usmjeriti vozilo u parkirno mjesto ili iz njega.

Autonomno upravljanje kretanja, kočenja i okretanja volana
Tehnologija autonomno kontrolira polazak, kočenje i pomicanje upravljačkog obruča s ciljem (is)parkiranja vozila, dok ujedno pomoću ultrasoničnih senzora prati okoliš vozila.

U paketu s RSPA tu je i sustav za napredno prepoznavanje pješaka i prepreka
Ako vozilo prepozna eventualnu opasnost od sudara s vozilima u pokretu, biciklistima ili pješacima, sustav automatski koči dok se ne uklone prepreke.

Tehnologije za sigurnije parkiranje
Sorentov novi sustav daljinskog parkiranja biti će raspoloživ pored svih ostalih tehnologija asistencije namijenjenih sigurnijem parkiranju i koliko je moguće sigurnom izlasku s parkirnog mjesta. Te tehnologije su sustav za sprječavanje sudara kod vožnje unatrag (PCA – Reverse Parking Collision-Avoidance Assist Reverse) i sustav za pomoć kod vožnje unatrag (RCCA – Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist).

PCA pri brzini do 10 km/h tijekom vožnje unatrag koristi »rikverc kameru« i ultrasonične senzore za sprječavanje sudara s pješacima ili preprekama iza vozila. RCCA upotrebom radara koji prati vozačeve mrtve kutove, kao i prepoznavanjem vozila koja prilikom vožnje unatrag ulaze u putanju Sorenta, omogućava sigurniju vožnju unatrag. Oba sustava vozača zvučno upozoravaju, a u slučaju potrebe aktiviraju i kočenje.

Kia. Prva za ljude.


***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Tvrtka utemeljena 1944. godine proizvede oko 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 51.000 ljudi, godišnje prihode od 47 milijardi USD i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2019 J. D.  Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvoditeljča automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i UEFA Europa League, najvećeg klupskog natjecanja na svijetu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan tvrtke »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

Sve Kompaktna SUV Sportski EV / Hibridi Karavani