Novi Kia Sorento – nova platforma, novi pogoni

Nova platforma nudi više prostora, udobnosti i užitka u vožnji

Novi elektrificirani ‘Smartstream’ turbo motori

21.2.2020

Kia Motors Corporation je predstavila više informacija o novostima koje se tiču plaftorme i motora nove generacije Sorenta.

Nova platforma nudi više prostora, udobnosti i užitka u vožnji
Novi Sorento je Kijin prvi SUV na novoj platformi. S kompaktnim prostorom za motor, kraćim prevjesima i dužim međuosnim razmakom, platforma omogućava potpuno novi dizajn i držanje na cesti, dok nudi udobniju i zabavniju vožnju.

Sorento je u odnosu na prethodnika duži za 10 mm, međuosni razmak s dodatnih 35 mm sada iznosi 2.815 mm. Kabina nudi više prostora od većine konkurenata, a inteligentna konstrukcija Sorentu jamči najveću zapreminu prtljažnika u razredu velikih sportskih terenaca.

Kada je 2002. godine predstavljena prva generacija Sorenta ovaj legendarni model imao je robusnu šasiju koja je nudila puno prostora i terenske mogućnosti. Prelazak na monocoque karoseriju 2. generacije Sorenta, 2009. godine donio je promjenu voznih osobina vozila. Kijina nova platforma sportskog terenca predstavlja sličan iskorak najnovije generacije Sorenta, koji postavlja nove standarde u svojem razredu na području prostranosti, praktičnosti, učinkovitosti i kvalitete.

Novi elektrificirani ‘Smartstream’ turbo motori
Nova platforma namijenjena je novom ‘Smartstream’ turbo hibridnom pogonu. Novi pogon, koji je Sorentov prvi elektrificirani pogon, donosi 1.6 T-GDi  turbo benzinski motor, elektro motor snage 44,2 kW i litij-ionski polimerni baterijski sklop kapaciteta 1,49 kWh. Benzinski i elektro motor zajedno pružaju 230 KS i 350 Nm okretnog momenta. Uz ove solidne mogućnosti potrebno je spomenuti i niske emisije novog elektrificiranog pogona. Inteligentna konstrukcija nove platforme omogućava postavljanje baterijskog sklopa ispod vozila bez zadiranja u kabinu ili prtljažni prostor.

Novi 8-stupanjski mjenjač s dvostrukim (mokrim) kvačilom (8DCT)
Sorentov novi četverocilindrični 2.2 ‘Smartstream’ dizelski motor, koji će biti u ponudi u Europi i Južnoj Koreji, proizvodi 202 KS, a njegov okretni moment iznosi 440 Nm. Motor prenosi snagu preko Kijinog novog 8-stupanjskog mjenjača s dvostrukim (mokrim) kvačilom (8DCT), koji je nastao s ciljem pružanja uglađenog prijenosa karakterističnog za uobičajene automatske mjenjače, dok je ujedno unaprijeđen u odnosu na mjenjač sa suhim dvostrukim kvačilom.
Uskoro možemo očekivati još neke nove pogone, između ostalog i  plug-in hibridnu izvedbu.

Pored nove platforme i pogona, novi Sorento dobio je brojna visokotehnološka pomagala s područja sigurnosti i udobnosti zbog kojih se razlikuje od ostalih sportskih terenaca. To su npr. Kijin prvi višestupanjski kočioni sustav koji smanjuje posljedice sekundarnih sudara. Sustav automatski koči u slučaju aktiviranja zračnih jastuka nakon početnog sudara čime štiti putnike od sekundarnih frontalnih ili bočnih sudara. Višestupanjski kočioni sustav će zbog pružanja veće sigurnosti nuditi 8 zračnih jastuka, između ostalog središnji jastuk između prednjih sjedala te jastuk za koljena za vozača i suvozača.

 

 

U Ženevi svjetska premijera novog Sorenta
Kia će novog Sorenta predstaviti svjetskoj javnosti 3. ožujka na salonu automobila u Ženevi, a kod nas i širom Europe očekujemo ga krajem ljeta.

Kia. Prva za ljude.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Tvrtka utemeljena 1944. godine proizvede oko 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 52.000 ljudi, godišnje prihode od 50 milijardi USD i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2019 J. D.  Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i UEFA Europa League, najvećeg klupskog natjecanja na svijetu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan tvrtke »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

Sve Kompaktna SUV Sportski EV / Hibridi Karavani