DRIVE WISE TEHNOLOGIJE

Tehnologije DRIVE WiSE

Razvijen kao dio napora za poboljšanje sigurnosti, DRIVE WiSE je osmišljen kako bi pomogao svim vozačima da uživaju u vožnji i žive punim plućima pružajući bolju razinu sigurnosti i užitka u vožnji. U nastavku otkrijte ključne značajke koje Vaš automobil čine pametnijim i sigurnijim.

Sustav za sprječavanje sudara (FCA)

Signali upozorenja i automatsko kočenje ako ne reagirate pomažu spriječiti ili ublažiti nesreću. Radar na prednjem braniku automobila i kamera na vjetrobranskom staklu otkrivaju potencijalne opasnosti na putu automobila, uključujući pješake i automobile.

Sustav upozorenja na opasnost od sudar (FCW)

Sustav upozorenja na opasnost od sudara predviđa mogućnost sudara s vozilom ispred, a vozaču daje zvučna i vizualna upozorenja ako automobil ispred naglo uspori kako bi izbjegao sudar. Upozorenje vozača upozorava na prijetnju prije nego što se FCA uključi kako bi pomogao sigurnom zaustavljanju automobila.

Upozorenje na mogućnost sudara s vozilom u mrtvom kutu (BSW)

Uklonite područja koja ne vidite pomoću sustava za upozorenje na mogućnost sudara u mrtvom kutu. Ova značajka pametne tehnologije prati mrtve kutove Vašeg vozila i vizualno Vas upozorava u bočnom ogledalu ako drugo vozilo uđe u Vaš mrtvi kut.

Sustav upozorenja o napuštanju vozne trake (LDW)

Sustav upozorenja o napuštanju vozne trake daje zvučna i vizualna upozorenja na zaslonu između mjerača, koja upozoravaju vozača ako nenamjerno napusti voznu traku.

Sustav za održavanje vozila u voznoj traci (LKA)

Ne morate se brinuti o tome da ćete se odvesti iz svoje trake. Pomoć u zadržavanju vozila u voznoj traci upozorava Vas i čak Vas usmjerava natrag na svoje mjesto kako biste ostali točno tamo gdje trebate biti.

Radarski tempomat (SCC)

Radarski tempomat koristi radarski senzor na prednjoj strani automobila za praćenje udaljenosti do vozila ispred Vas. Ako se unaprijed određena sigurna udaljenost smanji, sustav smanjuje brzinu i čak zaustavlja automobil dok se vozilo ispred Vas ne pokrene.

Sustav pomoći pri vožnji na autocesti (HDA)

Sustav pomoći na autocesti koristi radar i LiDAR (Light Detection And Ranging radar) za prepoznavanje oznaka vozne trake, omogućujući automobilu da ostane u svojoj traci ili da je promijeni, da pretječe drugo vozilo ili promijeni traku. Ovaj sveobuhvatni sustav eliminira potrebu da vozač koristi upravljač, pokazivače ili papučice za ubrzanje i kočenje u mnogim situacijama, dok prikazuje ključne informacije na LCD projekcijskom zaslonu (HUD)

Pomoć pri paralelnom parkiranju (PA-PDR)

* Pomoć pri paralelnom parkiranju (PA-PRL): PA-PRL koristi mrežu ultrazvučnih senzora za nadzor okoline, omogućujući automatsko parkiranje u paralelnim ili pravokutnim prostorima uz minimalnu aktivnost vozača. Tijekom parkiranja, sustav detektira i uzima u obzir sve potencijalne opasnosti, poput pješaka ili drugih automobila skrivenih u vozačevom mrtvom kutu.

* Upozorenje o parkirnoj udaljenosti ispred vozila (PDW-F): Ovaj sustav koristi ultrazvučne senzore postavljene na prednjem i stražnjem odbojniku kako bi upozorio na moguće prepreke prilikom parkiranja u uskim prostorima, omogućujući sigurno i samopouzdano parkiranje.

Sustav za nadzor događanja oko vozila (AVM)

Pri brzinama ispod 20 km/h, AVM kombinira četiri širokokutne slike koje pružaju kamere s prednje, stražnje i bočne strane vozila kako biste mogli vidjeti prostor oko sebe iz ptičje perspektive.

Sustav za sprječavanje sudara prilikom vožnje unatrag (RCTA)

Kada napustite parkirno mjesto ili prilaz, nećete imati neugodnih iznenađenja. Sustav upozorenja na poprečni promet tijekom vožnje unatrag upozorava Vas na svaki poprečni promet u traci u koju ulazite. Dostupno samo u kombinaciji sa sustavom za upozorenje na mogućnost sudara u mrtvom kutu (BSW).

Automatsko zatamnjenje dugih svjetala (HBA)

Automatsko zatamnjivanje dugih svjetala detektira različite izvore svjetlosti oko automobila (npr. vozila koja Vam dolaze u susret, ulične svjetiljke) i automatski prati rad dugih svjetala bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu kako bi se osigurala najbolja moguća vidljivost.

Dinamička pomoć za kratka svjetla (LBA-D)

Dinamička pomoć za kratka svjetla osigurava preciznije osvjetljavanje ceste ispred Vas okretanjem LBA-D u istom smjeru kao i upravljač i osvjetljavanjem većeg dijela ceste ispred Vas kako bi vožnja noću ili pri lošoj vidljivosti bila sigurnija.

* Značajke paketa, nazivi i značajke mogu se razlikovati ovisno o regiji i tipu vozila. (1) Pomoć za sprječavanje sudara (FCA) je sustav pomoći i ne oslobađa vozača njegove odgovornosti za sigurnu vožnju vozilom u bilo kojem trenutku. Vozač i dalje mora prilagoditi svoje ponašanje u vožnji svojim osobnim vozačkim sposobnostima, zakonskim zahtjevima i općim uvjetima na cesti i prometu. FCA nije dizajniran za autonomnu vožnju vozila. Za više informacija pogledajte priručnik za upotrebu.