Članci za: cee'd Sportswagon

10. 05. 2017

Dugo nas nije jedan ovako na oko običan automobil oduševio, od svojih uvjerljivih voznih osobina pa do same opreme i cijene koju nosi – KIA je svoj dio zadatka odradila gotovo bez greške, testirali smo dvije verzije, tako bliske, a ipak različite…
 

Gotovo svi novi automobili su više-manje dobri, gotovo u 99% slučajeva zadovoljavaju sve one aspekte kojim osvajaju svog kupca. Naravno, nisu svi odlični, jer u konačnici si volimo postaviti pitanje je li bi ih i sami kupili. Zapravo, tada se bitno naši stavovi mijenjaju.
Potpuno je drugačiji dojam kada se postavimo iz kutka potencijalnog kupca. Zbrajanje i gledanje ukupnih troškova, te sam dojam kako bi se nosili s vozilom kroz svakodnevni život tjeraju nas da gledamo vozila kroz puno realnije svjetonazore.

Pogled koji nas je oduševio stiže iz Južne Koreje. Točnije iz Slovačke gdje Kia zapravo proizvodi svoj popularni kompakt Cee’d. Testirali smo dvije izvedbe koje su nam stigle u prilično bogatom izdanju, zvanom High EX Vision (bijeli Cee’d) i High Ex Vision Eco (smeđi).

Doduše, High EX Vision izvedba nije posjedovala veliki zaslon, kao što je bio slučaj u našem drugom testnom primjerku. Upravo taj detalj s potonjeg modela iako nije presudan, s naše strane zaslužuje svaku preporuku. Poznati infotainment već viđen u Sportageu radi bez greške i koliko god pokušavali biti brzi i zahtjevni, on se ne gubi i radi brzo poput naših pametnih telefona.

Decentnih kromiranih dijelova koji podižu ukupni dojam ne nedostaje, te odlično sjedaju u kombinaciji s eko kožom koja se našla na sjedalima i vratima. Iako pričamo o lagano osvježenom modelu, osim novosti u pogonskom djelu, tek rijetki će uočiti razlike na novim Cee’dovima koji broje prve dane na cestama. Prednji dio gotovo da je identičan uz sitne korekcije, dok stražnji dio sad otkriva branik, sa zanimljivim mrežastim rješenjem.
Sitne promjene na vanjskom outfitu nisu nam toliko ni važne, kad smo osjetili što sve skriva Kia pod svojom “kožom”. Odmah ćemo reći, mehanički je ovaj automobil besprijekoran.  Novi pogonski sklop koji sada nudi zavidnu konjicu i broji 136 KS uistinu je odličan izbor. Stoga ako važete između slabijih (90 i 110 KS)  i spomenutog, rastegnite novčanik još malo ako ste u mogućnosti.

Unutrašnjost Cee’d nudi prilično dobar omjer komocije, a sjajni detalji samo doprinose još boljem ukupnom dojmu
Još uvijek pamtimo Kije koje su na papiru posjedovale lijepu brojku kada je snaga u pitanju, a u praktičnom djelu nisu bili tako uvjerljive. Zato su naši Cee’d-ovi sve što oni prije nisu bili. Toliko uvjerljiva isporuka snage (136 KS), uz solidnu potrošnju od najviše zabilježenih 7 litara dizela u gradskoj vožnji opravdavaju sve navedene brojke. Ona je bila gotovo ista kod testiranih modela, ali ako znamo da je jedan posjedovao automatski mjenjač – onda iznenađuje. Pohvale koje smo uputili prema 1,6 litrenom CRDi motoru još su veće prema onome što nas je definitivno najviše oduševilo.
Prilično zategnut i odmjerenih hodova ručni mjenjač, ipak nije iznenadio koliko automatski mjenjač. Pričamo o novome sedam stupanjskom DCT mjenjaču s dvostrukom spojkom. Osim što nudi optimalan spoj performansi i ekonomičnosti, oduševljava svojim uglađenim radom.

Teško je dočarati njegovo djelovanje, primjerice prilikom lagane vožnje i kruzinga pri 70-80 km/h kada Cee’d mirno plovi cestom u sedmoj brzini, pritiskanjem gasa dobivamo efekt “kickdowna” koji instantno prebacuje u četvrtu brzinu, a da pri tome nismo ni osjetili to mjenjanje i pri tome slijedi naglo ubrzavanje uvjerljivog Korejca. Veselimo se što će isti taj mjenjač završiti u novoj Optimi, kao i Sportageu.

Provjerite kako se KIA Cee’d provela na maraton testu od 100.000 km
Nastavljamo li gledati iz tehničkog kutka, možemo se dotaknuti podvozja i ovjesa koji guraju prema našem zajedničkom dojmu Cee’d u najudobniji kompakt na tržištu. Možemo reći doslovno, da su Korejci ostvarili hat-trick ako bi gledali rezultate ispod lima. Ovim smo vam bar malo dočarali zašto naš glavni naslov zvuči uvjerljivo i blagonaklono Korejcima.
Ako vam otkrijemo i cijenu koja uz testirane modele idu, dojam je još potpuniji. Iznosi od 160.000 kuna u ovoj priči su plafon, a akcijske ponude pružaju još ponšeto popusta uz opciju za aktualne vlasnike bilo kojeg modela Kije (dodatnih 5.000 kuna popusta). Definitivno takvu cijenu konkurenti, ako govorimo o izvedbi s automatskim mjenjačem nemaju. I zato je ova Kia uz 7 godina jamstva – best buy!

Zaključak
Kada se Peter Schreyer uhvatio olovke, mislili smo kako će sve ostati na atraktivnoj masci koja skriva prave nedostatke. Prevarili smo se, Kia je postala planetarni igrač. Ne čudi nas, američko tržište već odavno osvajaju, a puno normalniju Europu uz ovakav Cee’d mogu pokoriti. A novi Sportage već gleda prema Europi, ukrcavanje na brodove u punom je jeku.

 

Isprobajte Kiju na test vožnji i uvjerite se u Kia kvalitetu!

Prijavite se na test vožnju


Za gledanje originalnog, skeniranog članka, molimo, kliknite OVDJE

 

Naručite se na RSS feed
21. 04. 2017

„ZA GOLF očito nije bilo dovoljno novaca, zar ne?“ Glupim tvrdnjama poput ove kupci Kije ubuduće mogu mirne duše odgovoriti: „Ali zato vozim pouzdaniji automobil!“ Naime, uspješnica iz Wolfsburga u AUTO BILD-ovu maratonskom testu pokazala je određene nedostatke, dok je Cee’d više od 100.000 kilometara odradio gotovo bez pogreške. Od samog ...

17. 10. 2016

Unatoč snažnoj ekspanziji crossover i SUV segmenata, tipičan odabir prosječnog hrvatskog kupca još uvijek je kompaktni automobil. Odlikuje se povoljnim omjerom uloženog i dobivenog, dovoljno je prostran i zadovoljavajuće praktičan. Maksimalnu ekonomičnost potrošnje goriva postiže uz dizelski motor, ali to povlači višu startnu cijenu i skuplje troškove održavanja što ...

16. 06. 2016

Kia cee'd druge generacije upravo navršava četvrti rođendan, a i dalje je svjež i funckionalan, posebno u karavanskoj izvedbi Sportswagon. Premda se gepekom ne može mjeriti s Octaviom kombi, nudi sve što objektivno treba.   Testirali smo snažniju dizelsku verziju s ručnim šaltungom i srednjim, a već bogatim paketom LX Champion.   Pod haubom je 136 KS, ...

25. 05. 2016

Kupiti ili ne kupiti: Cee'd je povoljan i izdržljiv. Usto Kia uklanja nedostatke punih sedam godina ili 150.000 kilometara. Jak argument za kupovinu jer zbog megajamstva rizik troškova ostaje predvidiv i u mladih rabljenih. „Za Golf očito nije bilo dovoljno novaca, zar ne?“ Glupim tvrdnjama poput ove kupci Kije ...