27. 02. 2015

-    GT Line svestranom cee’du donosi sportsku dozu
-    Debi Kijinog novog 1.0 T-GDI motora s 3 cilindra
-    Više snage i okretnog momenta za manje emisija 1.6 CRDi dizel motora
-    Manja potrošnja goriva i emisije novog 7-stupanjskog DCT mjenjača s dvostrukom spojkom
-    Kia cee’d GT Line dolazi krajem 2015. godine

Kia Motors će 3. ožujka na salonu u Ženevi predstaviti sportsku liniju Kia cee’d ‘GT Line’. Pored vidljivih dorada cee’d GT Line dobiva i Kijin novi 1,0-litarski T-GDI (turbo benzinski s direktnim ubrizgavanjem) motor i novi 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom.

 

Po izgledu GT, po svestranosti dobro poznati cee’d

Novi GT Line kupcima nudi sportski izgled nabrijane »braće« Kia cee’d GT i pro_cee’d GT te svestranost običnih cee’dova. GT Line će biti na raspolaganju u sve tri varijante karoserije – kao petovratni cee’d, trovratni pro_cee’du i karavanski cee’d Sportswagon.

Vanjski izgled GT Line nastavlja dizajnerski jezik cee’da GT, s LED dnevnim svjetlima u obliku ledenih kocki i većih branika ispod Kijine karakteristične maske u obliku ‘tigrovog nosa’. Na zadnjem dijelu vozila kod petovratnog cee'da i pro_cee’da izdvaja se GT branik i dvostruka ispušna cijev (svaka svojoj strani), dok Sportswagon ima dvostruku ispušnu cijev na desnoj strani te zadnji difuzor. Sve tri GT Line varijante serijski su opremljene atraktivnim bočnim pragovima i zadnjim LED svjetlima te novim 17-inčnim aluminijskim naplacima.

Unutrašnjost cee’da GT Line upotpunjena je kvalitetnijim materijalima, sportskijim ambijentom, koji je inspiriran kabinom modela cee’d GT i pro_cee’d GT. GT Line može se pohvaliti prestižnijim sivim, bijelim i crnim tapacirungom, koji je prošiven sivim šavovima; s brojnim GT Line logotipima širom kabine; te jednakim piano crnim i kožom presvučenim upravljačkim obručem te aluminijskim pedalama kakve se nalaze u trkaćim GT modelima. Armaturna ploča je pored ostalog dobila i novu aluminijsku start-stop tipku za paljenje motora, GT dizajn mjerača, osvjetljenje USB i aux-in priključka te nove kromirane rubove ventilacijskih otvora i prekidača za podizanje stakala.

 

Debi za Kijin 1.0-litreni T-GDI motor s 3 cilindra

Uz dolazak cee’d GT Line Kia će predstaviti i potpuno novi 1.0 ‘T-GDI’ motor. Radi se o vrlo moćnom (downsized) 3-cilindrašu, koji je napravljen s namjerom pružanja manje potrošnje goriva i emisija CO2, a vozaču će nuditi trenutni direktan odaziv. Kia premijerno u Europi nudi ovaj motor.

1.0 T-GDI motor proizvodi 120 KS i 172 Nm okretnog momenta i nudi niže emisije CO2 u odnosu na 1.6 GDI motor iz standardnog cee'da, a trenutno se izrađuje konačna homologacija, koja će naravno biti gotova do dolaska GT Line na tržište. 1.0 cee’d GT Line je između ostalog serijsko opremljen Kijinim štedljivim start-stop sistemom (ISG) i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem.

Kijin turbo motor, razvijen u njihovom centru za istraživanja i razvoj u Namyangu (J. Koreja), donosi sustav visokotlačnog direktnog ubrizgavanja goriva, napredno hlađenje motora i integriran ispušni kolektor, koji je zadužen za niže emisije.

Glavni razvojni temelji bili su trenutni odaziv motora i efikasan ispušni sustav. Time se počela obistinjavati Kijina strategija održivog downsizinga motora, jer će se 1.0 T-GDI motor ubuduće naći u motornoj ponudi Kijine europske game modela.

 

Više snage i efikasniji dizelski motor

cee’dov 1,6-litreni CRDi dizelski motor su, za potrebe GT Line varijanti, doradili tako da su snagu sa 128 KS povećali na 133 KS, a okretni moment s 265 na 285 Nm. S malim povećanjem performansi okretni moment je na raspolaganju već pri malim brzinama, što omogućava lagano ubrzavanje u svim uvjetima vožnje. Uprkos povećanju performansi emisije CO2 su se čak blago smanjile.

 

Novi 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom

Novi cee’d GT Line donosi još jednu tehnološku novost – Kijin novi 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom (DCT). Kijin novi DCT nuditi će se kod GT Line varijanti s 1,6-litrskim CRDi dizelskim motorom snage 133 KS. DCT će nuditi okretni moment do 300 Nm, što je više nego kod 6-stupanjskog automatskog mjenjača, kojeg će zamijeniti.

Kijin novi DCT je baš kao i novi 1.0 T-GDI motor, razvijen u Kiji i napravljen je tako da pruža manju potrošnju goriva i sportskiju vožnju, karakterističnu za ručni prijenos, ali i udobnost i uglađenost automatike.

Novi DCT će vozačima cee'da GT Line varijanti nuditi brže mijenjanje brzina u odnosu na tradicionalni automatski mjenjač i štedljiviju vožnjo. Kijini inžinjeri očekuju da će novi DCT imati manje emisije i manju potrošnju goriva u odnosu na 6-stupanjskog automatika.

U Kijinom R&D centru tvrde da će vozilo zbog toga imati od 3 do 5 posto bolje ubrzanje (0 do 100 km/h) te da će biti od 5 do 7 posto štedljivije. Nakon cee’da GT Line bi novi 7-stupanjski DCT ubuduće trebala dobiti i većina ostalih Kijinih modela.

 

 

 

Kia cee’d GT Line u prodaji krajem godine

Početak prodaje Kia cee’d GT Line širom Europe planiran je krajem godine, a kao i svi ostali modeli Kia dolazit će s jedinstvenom, tvorničkom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km).

Modeli iz obitelji cee'd (5-vratna, 3-vratna i karavanska varijanta), koji su dizajnirani i proizvode se u Europi (Žilina, Slovačka), i u prošloj godini su s prodanih 75.960 primjerka bili među Kijinim bestselerima.

 

***
  Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Poduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 170 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

 

 

20. 02. 2015

SPORTSPACE, koji je stvoren za duge vožnje, osmišljen je za brza putovanja s maksimalnim komforom i minimalnim stresom, u skladu s tradicijom grand tourera i vikend izleta.   Dizajniran u Kijinom dizajnerskom studiju u Frankfurtu pod vodstvom Gregoryja Guillaumea, glavnog europskog dizajnera, SPORTSPACE donosi jedinstven i privlačan oblik. Vozilo je nastalo kao rezultat predanosti modernom i... Više ...

09. 02. 2015

Kia Motors će 3. ožujka na 85. Salonu automobila u Ženevi predstaviti unaprijeđenog Picanta. Kijin simpatični gradski mališan donosi brojna dinamična i vizualna poboljšanja koja će zasigurno ojačati njegov položaj u vrlo konkurentnoj klasi malih vozila.                Unaprijeđeni Picanto može se pohvaliti promijenjenim branicima... Više ...

30. 01. 2015

Atraktivni terenac nastao je u Kijinom dizajnerskom studiju u Kaliforniji, a namijenjen je svima onima koji vikendom rado pobjegnu u prirodu.   Koncept će nuditi šarolik izbor aktivnosti od skijanja i bordanja do kampiranja ili brdskog bicikliranja, jer ovo robusno vozilo obuhvaća suštinu avanturizma i obećaje nezaboravne pustolovine u... Više ...

20. 01. 2015

Kia Motors Slovakia je u 2014. godini oboril svoj europski proizvodni rekord jer je proizvela više od 323.000 vozila (3% više nego u 2013.). Osim toga u ovoj slovačkoj tvornici u Žilini proizveli su i 493.000 motora, što također predstavlja novo rekordno dostignuće.   »Najčešći posjetitelj proizvodne trake« bio je sportski terenac Sportage, čija... Više ...