Novosti za: Soul EV

19. 05. 2017

Soul EV predstavlja brojna unapređenja

Kia Motors je predstavila različita poboljšanja pomoću kojih su povećali domet električnog Soula. Nova, učinkovitija baterija je zbog veće energetske gustoće i kapaciteta skladištenja energije povećala domet vozila za čak 18 %, s dosadašnjih 212 na 250 km (kombinirano, novi europski vozni ciklus, NEDC). Svoj doprinos kod povećanja dometa dali su i aerodinamično optimizirana maska hladnjaka, bolje gume i nova povratna opruga kočnica, koja ima manji otpor.

Artur Martins, potpredsjednik marketinga i planiranja proizvoda u Kia Motors Europe, rekao je: “Soul EV je Kijino prvo električno vozilo koje se prodaje globalno i doseže sve veću popularnost među europskim kupcima, koji traže ekološki prihvatljiva vozila atraktivnog dizajna. U prvom kvartalu se u odnosu na isti period prošle godine njegova prodaja povećala za čak 28 % i značajno je utjecala na rast prodaje vozila Kia na alternativni pogon. Veći domet Soula samo još povećava privlačnost ovog modela.“

Soul EV je tek jedan od ekoloških modela koje će Kia predstaviti u 2017. Tako u drugoj polovini godine stižu napredni plug-in hibridi modela Niro i Optima Sportswagon. Kia je za 2020. sebi zadala cilj da smanji potrošnju goriva u svojoj gami modela za 25 % u odnosu na 2014. godinu, kada su krenuli s proizvodnjom ekološki prihvatljivijih vozila.

Soul EV s povećanim dometom u Europu stiže početkom ljeta. Električna Kia se jedina od svih električnih vozila na europskom tržištu može pohvaliti 7-godišnjim tvorničkim jamstvom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara), koja vrijedi i za baterije.

Povećan domet baterije za čak 18 posto
Unaprijeđeni Soul EV opremljen je modificiranim litij-ionskim baterijskim sklopom koji odlikuju veća energetska gustoća i veći kapacitet skladištenja energije. Broj baterijskih ćelija je sa 192 povećan na 200, a mješavina elektrolita je optimizirana. Zbog toga je napetost baterijskog sklopa sa 360V povećana na 375V, a kapacitet skladištenja sa 27kWh na 30kWh, što je poboljšanje od 11 posto.

Novost je i to da je elektronička kontrolna jedinica (EPCU) baterijskog sklopa dobila DC/DC konverter manje napetosti čime je pretvaranje energije iz baterijskih ćelija efikasnije. Vrijedi naglasiti da su Kijini inženjeri postigli da poboljšani baterijski sklop, smješten ispod zadnjih sjedišta, ne ulazi u kabinu Soula EV.

Izmijenjena maska s manjim otporom zraka
Poboljšani Soul EV i daje ima prepoznatljiv, ništa manje odvažan izgled, koji su kupci dobro prihvatili, zato je vozilo zbog bolje aerodinamične učinkovitosti doživjelo tek suptilne promjene maske. Zračni otvor prednjeg branika je blago zatvoren, čime je smanjen otpor zraka, što će se najbolje primijetiti u vožnji na autocesti.

Kočnice s manjim trenjem prilikom kočenja
Poboljšani Soul EV standardno je opremljen Michelinovim gumama s manjim koeficijentom trenja, što posljedično utječe na veći domet. Kočnice su dobile snažnije povratne opruge, koje prilikom vozačeva micanja noge s papučice kočnice prije popuštaju i time smanjuju otpor. Nove opruge ne utječu na učinkovitost Soulovog regenerativnog kočionog sustava, koji prilikom kočenja i »cruisinga« skladišti do 12 % kinetičke energije.

Soul EV opremljen je različitim tehnologijama, koje ublažavaju problem kratkog dometa, karakterističan za električna vozila. Tu su između ostalog i 4 načina vožnje - ‘Drive’ ili ‘Brake’ način kod isključenog ili uključenog Eco načina (‘Brake’ ili ‘B’ stvara najviše kinetičke energije kod uključenog Eco načina vožnje). Infotainment i navigacijski sustav Soula EV su također jedinstveni, jer prikazuju lokacije obližnjih mjesta za punjenje i detaljne podatke o raspoloživom dometu i punjenju baterije.

Infotainment sustav, koji se projektira na ekranu na dodir, kupcima u standardnoj opremi omogućava upotrebu sustava Android Auto™ i Apple CarPlay™, koji vozačima omogućavaju pristup omiljenim aplikacijama ili funkcijama. Oba sustava nude upravljanje glasom, slušanje omiljene glazbe ili audio knjiga, sigurne i jednostavne pozive te pristup navigaciji putem Google Maps ili Apple Maps. Sustav je namijenjen smanjenju dekoncentracije tijekom vožnje, što vozačima omogućava da su fokusirani isključivo na cestu.

 

Isprobajte Kiju na test vožnji i uvjerite se u Kia kvalitetu!

 

Prijavite se na test vožnju

 

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Tvrtka osnovana 1944. godine proizvede više od 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Pri zadovoljstvu kupaca pogotovo odskaču modeli Soul i Sorento, koji su u studiji 2016 JD Power IQS pobijedili u svojim kategorijama, dok je Kia zauzela 1. mjesto od svih automobilskih marki. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

13. 06. 2016

Električni Kia Soul je s vozačem Ivanom Cvetkovićem pobjednik ovogodišnjeg Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016, gdje su se hrvatskom turističkom rutom natjecala isključivo električna vozila u konkurenciji od ukupno 32 vozača, koji stižu iz čak 10 zemalja.   Električnog Soula EV vozio je poznati automobilski novinar Ivan Cvetković iz magazina Auto motor i sport, koji je inače... Više ...