Kia & okolje
Rekordno nizka poraba goriva
Kia ISG
Kako zmanjšati porabo goriva?
Okoljski certifikati
PDF navodila za uporabo sistema ISG
Kia ISG

Do 15% niža potrošnja goriva

Tehnički trik, kojim se ponose sva nova vozila KIA, sustav je oznake ISG koji prilikom kraćih zaustavljanja automatski gasi motor, a trenutak zatim, kada vozač želi ponovno krenuti, pali ga, što omogućava čak 15% nižu potrošnju goriva prilikom gradske vožnje.

Ohrabrujuća je i ušteda u kombiniranoj vožnji kada vozač, sukladno tvorničkim mjerenjima, može računati na 6% nižu potrošnju.

Sustav koji gotovo neprimjetno automatski pali i gasi motor odlikuje se i drugim funkcijama. Među važnije spada mogućnost rada svih sustava dok je motor ugašen – tada ISG brine o nesmetanom radu električnih potrošača – svjetala, audio sustava, klima uređaja, itd.

Za pravilno prikazivanje stranice morate imati instaliran FLASH PLAYER
Kliknite ovdje za instaliranje najnovijeg player-a.

Kako bi vožnja vozilom opremljenim sustavom ISG bila jednako udobna kao ona „običnim“ izvedbama, paljenje i gašenje motora vezano je za pomicanje pedale kvačila. U slučaju zaustavljanja i mirovanja vozila, s mjenjačem u neutralnome položaju, dolazi do gašenja motora. Odmah nakon što vozač pritisne na kvačilo s namjerom prebacivanja u prvu brzinu i kretanja, sustav ponovno pokreće motor, što se dešava u izrazito kratkome vremenu. Naime, motor radi optimizacije postupka kretanja „oživljava“ prije nego što vozač sasvim popusti kvačilo.

Jednako važan dio sustava ISG je inteligentni alternator koji prilikom kočenja puni akumulator. Sustav ISG ujedno je opremljen sigurnosnom funkcijom koja sprječava gašenje motora pri njegovoj preniskoj temperaturi ili padu napona akumulatora većem od 25%.